Sveikos mitybos idėjos diabetikams
Insulinas - nedidelis kasoje gaminamas ir į kraują išskiriamas polipeptidinis hormonas. Sutrikus insulino gamybai, gliukozės koncentracija padidėja, dėl ko gali ištikti hiperglikeminė koma, ir net mirtis.
Diabeto rizikos veiksniai
• Sergant šeimos nariui ar artimam giminaičiui padidėja rizika susirgti ir jums cukriniu diabetu.
• Yra glaudus nutukimo ir diabeto tarpusavio ryšys. 90% atvejų nutukimas yra pagrindinė diabeto priežastis. Daugėja per daug sveriančių vaikų, paauglių ir jaunų žmonių. Kuo jaunesnis žmogus suserga, tuo greičiau jį vargina ankstyvos akių, širdies, kraujagyslių ligos ir kitos komplikacijos.
• Daugelio diabeto atvejų galima išvengti, pakeitus mitybos įpročius, mankštinantis, mokantis ligą pažinti ir jos saugantis. Keičiant gyvenseną galima koreguoti kūno svorį.
• Imuniteto susilpnėjimas,
• Infekciniai uždegiminiai procesai (virusai, toksinai)
Kiekvieno žmogaus yra individualūs rizikos veiksniai, dėl kurių galima susirgti diabetu.
Sveiko maisto pasirinkimas
Sergant cukriniu diabetu reikia keisti mitybos įpročius. Turite valgyti maistą, kuriame yra baltymų, angliavandenių, geležies ir kitų maistinių medžiagų. Stengtis mitybą subalansuoti taip, kad produktuose būtų tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis, taigi susidarytų reikiamas energijos kiekis. Valgyti kuo gausiau grūdinių produktų (duonos, grikių, ryžių bei kitų kruopų, makaronų), nes jie turi sudaryti daugiau nei pusę paros maisto davinio. Rekomenduojama kasdien suvalgyti bent po 400 g vaisių ir daržovių (be bulvių). Mažinti valgomosios druskos. Bendras jos kiekis turi neviršyti 5 g per dieną. Laikytis mitybos režimo. Valgyti 3 - 4 kartus per dieną. Apetitą slopina dažnas valgymas nedidelėmis porcijomis. Sveikiausia, kai per pusryčius ir pietus žmogus gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono kalorijų, o vakarienei mažiau nei trečdalį.
Sveiko maitinimosi idėjos
Netikras zuikis, troškintos žaliosios pupelės;
Jautienos mėsainis su špinatų salotomis, salierais, žiediniais kopūstais ir agurkais;
Ant grotelių kepta vištiena, morkos, salotos su alyvuogių aliejumi;
Skrudinta lašiša, šparaginės pupelės;
Jautienos kepsnys su troškintomis morkomis ir žiediniais kopūstais.
Aštuonių rūšių maistas pagerina vaikų intelektą
Mityba ir medaus poveikis
Medus yra ne tik svarbus tonikas, bet taip pat yra geras natūralus saldiklis. ... |
|
Pagrindinės vaikų nutukimo priežastys
Vaikų nutukimas yra rimta sveikatos problema. ... |
|
Suprastėjęs vaiko apetitas
Sumažėjęs ar padidėjęs kūdikio apetitas yra normalus fiziologinis reiškinys, dėl kurio nereikėtų nerimauti. ... |
|
Ar kasdien valgote vaisius ir daržoves?
Kanados maisto vadovas teigia, kad vaikai nuo 2-13 metų turėtų kasdien valgyti 4-6 porcijas vaisių ir daržovių, o suaugusieji tarp 7-10 porcijų per dieną. ... |
|
7 maitinimo patarimai
Augant vaikui keičiasi ir maisto racionas. ... |
|
Makaronų privalumai
Viso grūdo makaronuose yra vitaminų, mineralų ir ląstelienos. ... |
|
Įprastiniai pusryčių dribsniai
Dribsniai yra labai sveikas ir maistingas maisto produktas, tinkantis tiek suaugusiems, tiek vaikams. ... |
|
Maisto papildai
Daugelis žmonių geria polivitaminus ar maisto papildus, suteikdami organizmui reikalingas medžiagas, kurių kartais negauname su maistu. ... |
|
3 dienos Detox dietos plano
Jei norite atsikratyti nepageidaujamo kūno svorio, siūloma išbandyti tokią dietą. ... |
|
Populiarios vaikų ligos žiemą
Žiemos metu pasireiškia mažesnis atsparumas įvairioms ligoms. ... |
|
Kokie vitaminai - reikalingi vaikams veganams
Visi tėvai stengiasi suteikti tokio maisto, kuriame būtų gausu vitaminų. ... |
|
Ar šokoladas tikrai maistingas maisto produktas vaikams?
Daugelį metų buvo laikomasi tos nuomonės, jog šokoladas kenkia vaikams. ... |
|
Kukurūzų košė
Kai kuriuos vaikus yra sunku pripratinti valgyti kuo daugiau daržovių. ... |
|
Kodėl valgyti reikia žalios ir geltonos spalvos maistą?
Problema visai paprasta: nepakanka vaisių ir daržovių. ... |
|
Paauglių mityba
Paauglių metai yra vieni iš svarbiausių ir dažnai pamirštama apie būtiną mitybą. ... |
|
Sveiki užkandžiai vaikams
Subalansuoti užkandžiai yra svarbu kiekvienam vaikui. ... |
|
Prastos mitybos pasekmės
Antsvoris ne vienintelis būdas įvertinti prastą mitybą. ... |
|
Nosies alergijos simptomai ir priežastys
Nosies gleivinės alergija atsiranda įkvėpus medžiagų. ... |
|
5 patarimai, padėsiantys išvengti maisto ligų
Nuolat dėl netinkamo maisto vartojimo atsiranda vis daugiau ligų ir mirčių. ... |
|
Sulčių nauda mūsų organizmui
Kiekvienas mėgsta gerti vaisių sultis, nes jos skanios ir naudingos sveikatai. ... |
|
Septynių vaisių naudingumas
Daugelis skanių vaisių pasižymi vitamino C turtingumu. ... |
|
Braškių privalumai
Braškės yra ne tik sultingos ir skanios, bet ir aprūpina maisto medžiagomis. ... |
|
Obuolių sulčių privalumai
Sunku rasti natūralesnius vaisius, nei obuoliai. ... |
|
Natūralių žolelių papildai
Vaistažolių papildai padeda išgydyti ligas, sutrikimus ir pagerina bendrą gyvenimo kokybę. ... |
|